Saturday, November 1, 2014

Šta raditi i na koji način da se zaboravi neka osoba iz džahilijeta i da nemaš osjećaja prema njoj ?

Pitanje: Šta raditi i koji je način da se zaboravi neka osoba, da nemaš osjećanja prema njoj, pogotovo jer je ta djevojka otkrivena itd., jer bude mi teško u prsima, stegne me. Allah vam dao svako dobro amin?!

Odgovor: Ve alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu. Uzvišeni Allah je iz svoje mudrosti postavio tačno određene granice kojih bi se ljudi trebali pridržavati, a koje u potpunosti odgovaraju ljudskoj prirodi i svako kršenje i prelazak tih granica je oblik fesada koji razara čovjekov sklad, bilo da se radi o duševnom, tjelesnom (a svakako i imanskom koji je najvažniji). Dakle, svaki grijeh za sobom povlači posljedice koje se pored zapisanog grijeha i zaslužene određene kazne na ahiretu manifestuju o obliku nekog poremećaja-bolesti na ovom svijetu. Allahova milost je pretekla njegovu srdžbu pa zbog toga naš Milostivi Gospodar i pored spomenutog, nije dao ni jednu bolest a da za nju nije dao lijek!!!Elhamdulillah, s tim da je lijek samo jedan od uzroka i to ako se ispravno primjenjuje, a pravilo kod uzroka je da oni ne djeluju samostalno i svojevoljno kako to mušrici različitih vrsta vjeruju, već uzrok biva djelotvoran samo onda kad Allah Uzvišeni to hoće i dozvoli. SVE JE U ALLAHOVIM RUKAMA!!! Od poremećaja nastalih u našim životima kao rezultat načina života u periodu džahilijjeta jeste i spomenuto pitanje, i to je sasvim prirodna stvar. Osnova vjerovanja pa čak i postojanja je LJUBAV i o tome su učenjaci mnogo pisali i govorili. To je glavna pokretačka snaga za činjenje bilo čega, jer insan se ne pokreće osim radi nečega što voli ili pak iz straha da ga ne zatekne nekakvo zlo koje će mu upropastiti nešto što on voli… a s obzirom na to najvrijedniji ibadet iz kojeg proizilaze svi ostali obadeti i koji je svrha i suština tevhida je ISPRAVNA I ISKRENA LJUBAV PREMA ALLAHU UZVIŠENOM!!! Te prema tome najveći i najžešći oblik širka je širk u ljubavi tj. da se neko voli kao što se Allah voli i to je jedan od čestih povoda za upadanje u širk. S obzirom da je svaki grijeh na neki način ogranak širka koji naravno ne izvodi iz vjere, a Allah Mudri i Pravedni je za svaki grijeh odredio skladnu kaznu na oba svijeta, grijeh vezan za ljubav je posebno težak (zbog prethodno spomenutih stvari) i zbog toga su njegove posljedice velike, teške i dogotrajne te se između ostalog manifestuju u obliku teškoća koje si naveo u pitanju. Hvala Allahu pa je svemu dao lijek a lijek za ovakve teškoće, a Allah najbolje zna je prije svega u otklanjanju uzroka i popravljanju onoga što se time narušilo tj u:
1. Spoznaji Allaha Savršenog, Njegove veličine, Njegovih potpunih osobina (učenjem, čitanjem i razmišljanjem o tome) što uzrokuje ispravnu i veliku ljubav prema Allahu Svevišnjem.
2. Ispravnom razmjevanju ljubavi tj., znati da se ljubav dijeli na onu prema Bogu, u kojoj ne smije biti suparništva, a to je ubjeđenje da se samo Allah Uzvišeni voli sam po sebi tj. zbog svog bića i osobina i da se samo On potpuno i bezuslovno voli radi Njega samoga, što rezultira Njegovim veličanjem, osjećajem poniznosti i apsolutnu pokornost samo Njemu u svemu što naredi. Također, rezultira ako je ispravna da voliš ono što Allah voli i mrziš ono što Allah mrzi i ne voli.
-Drugi dio ljubavi je ostala ljubav, tj. ljubav prema stvorenjima koja se dijeli na 3 dijela:
1. Obaveznu (ljubav u ime Allaha),
2. Dozvoljenu(prirodna ljubav),
3. i zabranjenu(ljubav prema onome što Allah ne voli ili onima koje Allah ne voli tj. grijehu i grijesnicima).
Kad si ovo shvatio na tebi je da povećas ljubav prema Allahu i shvatiš da moraš i smiješ voljeti samo ono što Allah voli i ne mrzi, a da si griješan ako voliš djelo ili osobu koje Allah ne voli (zbog grijeha koje čini), te da mnogo spominješ Allaha i koriš svoju dušu zbog toga što naginje nepokornosti i polahko, a sigurno čistiš svoje srce od ostatka džahilijjeta i zabranjenih ljubavi, i nemoj klonuti duhom i znaj da je to duga i mukotrpna borba, ali uz mnogo svakodnevnog isčitavanja Allahove Knjige, mnogo spominjanja Allaha i razmišljanja o njegovoj veličini, čuvanje tijela od harama (očiju posebno) ti se sve više približavaš Allahu, a udaljavaš od onoga što je zabranjeno i štetno na ovom svijetu pa se možeš nadati da će ti Allah oprostiti ono što je bilo i otkloniti ili pak ublažiti posljedice griješenja. Što se više Allahu približiš od svakog zla si utoliko dalji! Osnova spomenutog lijeka je u osloncu na Allaha i traženju pomoći od Njega jer je sve spomenuto samo paket uzroka koji neće i nemogu djelovati osim uz Allahovu pomoć i dozvolu. Preporučujem ti nakon Allahove knjige i spomenutih stvari da čitas i isčitavaš knjigu ‘Bolest i lijek’ od imama Ibnul-Kajjima rahimehullah, jer su u njoj spomenuti mnogi lijekovi i koristi za naše društvo i stanje posebno. I na kraju, ne mora značiti da imaš problem ako i nakon dugog vremena kad sretneš spomenutu osobu ‘zadrhti ti srce’ i sl. jer te šejtan neće ostaviti dokle god si živ, ali je bitno ne ići njegovim stopama već to odagnati time što ćeš činiti istigfar, sjetiti se Allahove veličine ljepote i savršenosti, zatim stanja te Allahu nepokorne osobe, te ukoliko osjetiš prezir prema njoj zbog njene nepokornosti Uzvišenom nisi griješan, inšallah, za ono što u sebi osjećaš sve dok se za tim ne povede tvoj jezik ili tvoje tijelo. Allaha molim da nas pomogne da Ga istinski spoznamo i zavolimo, da mu ispravno robujemo, da na istini ustrajemo i šejtana Njegovom pomoći porazimo, te da na istini preselimo i sa sretnim i uspiješnim proživljeni budemo. Amin!!!

U Medini, 23. 2. 1435 / 26. 12. 2013. god.
Odgovorio: Jasmin Durić, prof.