Friday, October 31, 2014

Blagodat Islama

Nema sumnje da je najveća Allahova blagodat za ljude uputa, vjera islam. Zasigurno nema blagodati da se može porediti s njom. Ova najveća Allahova blagodat za sobom povlači brojne druge blagodati, koje, dakle, ne može doživjeti i u njima živjeti i uživati osim musliman, sljedbenik islama onakvog kakav je objavljen Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Učeći i proučavajući Allahovu knjigu i sunnet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, možemo se upoznati s tim blagodatima islama.


Blagodati vjere islama

Neke od njih su i sljedeće

1- Vjera islam je put do Allahovog zadovoljstva,
tj. samo u islamu može se postići Allahovo zadovoljstvo. Uzvišeni Allah je rekao: „I zadovoljan sam da vam islam bude vjera!“ (Prijevod značenja El-Maida, 3.) I rekao je: „Kod Allaha je samo islam vjera!“ (Prijevod značenja Ali Imran, 19.)

2- Smirenost, spokojnost i rahatluk postiže se samo u islamu. Svevišnji je rekao: „Ko bude činio dobra djela, bio on muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo mu dati da živi lijepim životom!“ (Prijevod značenja En-Nahl, 97.) I rekao je: „Onaj koji bude slijedio moju uputu, taj niodčega neće strahovati i nizačim neće žaliti!“ (Prijevod značenja El-Bekara, 38.)

3- Samo se sa islamom postiže spas od zablude na dunjaluku i džehennemske vatre na ahiretu. Uzvišeni Allah je rekao: „Onaj koji bude slijedio Moju uputu taj neće zalutati i nesretan biti!“ (Prijevod značenja Ta-Ha, 123.) I rekao je: „A onaj koji bude tražio drugu vjeru mimo islama, ona mu neće biti primljena i on će na ahiretu biti jedan od stradalnika!“ (Prijevod značenja Ali Imran, 85.)

Naša ozbiljnost spram vjere islama

Ako je vjera ovako ozbiljna stvar, ako od nje ovisi čovjekov dunjaluk i ahiret, ne zaboravimo vječni ahiret, ako je Uzvišeni Allah za njeno dostavljanje odabrao najodabranijeg meleka, zatim u dotičnom vremenu najodabranijeg čovjeka, -a u slučaju naše vjere islama najodabranijeg poslanika-; onda sve to govori o njenoj ozbiljnosti, važnosti, obavezi čvrstog i potpunog pristupanja ovakvoj vjeri, ozbiljnosti onih koji ih dostavljaju kao i onih koji se podučavaju njoj.

prof. Hajrudin Ahmetović