Friday, October 31, 2014

Dragulji mudrosti

U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!
Zahvala pripada Uzvišenom Allahu, dželle šanuh, a salavat i selam neka su na Njegovog poslanika i miljenika Muhammeda, njegovu časnu porodicu, i sve plemenite ashabe.
1.) Ponos je u islamu... Omer b. el-Hattab, radijallahu anhu, kada je otišao u Šam, nakon osvojenja, u doček mu je došla muslimanska vojska, a on je bio u izaru (ogrtaču), na nogama je imao mestve a na glavi turban, a vodio je svoju devu (jahalicu) za uzde gazajući nogama po vodi.
Kada su ga vidjeli u takvom stanju začuđeno mu rekoše: "O vođo pravovjernih, u susret ti dolazi čitava vojska i
komandanti iz Šama, a ti se susrećeš sa njima u takvom stanju!?" Omer, radijallahu anhu, na to im odgovori: "Mi smo, zaista, narod kojeg je Allah, dželle šanuhu, uzvisio s Islamom, i nećemo tražiti ponos osim u Islamu!", a u drugom rivajetu navodi se da je rekao: "Mi smo bili najponiženi narod pa nas je Allah uzvisio s Islamom, pa kada god budemo tražili ponos mimo onog s čime nas je uzvisio Allah – poniziće nas Allah!" (Ibn Ebi Šejbe, El-Musannef, 7/10; Hakim, El-Mustedrek, 1/130; Hennad, Ez-Zuhd, 2/417.)

2.) Slijedi ashabe…  Huzejfe b. el-Jeman, radijallahu anhu, je rekao: "Svaki ibadet kojeg nisu praktikovali ashabi Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, nemojte ga ni vi praktikovati, jer prvi (ashabi) nisu ostavili potonjim (generacijama) ništa, zato se bojte Allaha, o karije (učenjaci), i slijedite put onih prije vas." (Ebu Davud, Ez-Zuhd, br. 280)

3.) Čisti monoteizam... Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm, kaže: "Onaj ko uzme meleke i poslanike za posrednike u dovama, na njih se oslanja i od njih traži pribavljanje koristi i otklanjanje nedaća, kao npr. da traži oprost grijeha, uputu, olakšanje u nedaćama, utoljenje gladi i sl, takav je nevjernik po konsenzusu svih muslimana."(Medžmu'ul-fetava, 1/124)

4.) Popularnost... Fudajl b. Ijjad, rhm, govorio bi: "Ako si u stanju da budeš nepoznat među ljudima tako i uradi, jer ništa ti ne šteti ako te ljudi ne hvale, niti ti šteti ako te kude a Allah te hvali."(Ebu Nu'ajm, Hiljetul-evlija, 3/7)

5.) Kada žurba nije od šejtana... Hatim el-Esamm, rhm, je rekao: "Kaže se da je žurba od šejtana osim u pet stvari: da se nahrani gost kada dođe u posjetu, da se pripremi mejjit za dženazu kada umre, da se uda djevojka kada postane punoljetna, da se vrati dug kada istekne određeni rok i da se pokaje od grijeha kada se učini."(Tehzibu Hiljetil-evlija, 2/509)

6.) A šta je nas spriječilo... Od Halida b. Velida, radijallahu anhu, isukane Allahove sablje, prenosi se da je rekao: "Džihad na Allahovom putu spriječio me je da naučim više Kur'ana napamet!"(Ibn Ebi Šejbe, El-Musannef, br. 8913)

7.) Medicina u pola ajeta...Ali b. Husejn b. Vakid, rhm, je rekao: "Uzvišeni Allah sažeo je čitavu medicinu u pola ajeta: 'I jedite i pijte, samo ne pretjerujte...' (El-E'araf, 31)"(Tefsirul-Begavi, 2/189)

8.) Slijedi onog ko je umro...Od Ibn Mes'uda, radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: "Neka niko od vas, nipošto, ne slijedi slijepo u svojoj vjeri nekog čovjeka, pa ako povjeruje i on povjeruje, a ako zanevjeruje i on zanevjeruje. Ali, ako baš morate nekoga slijediti, pa onda slijedite onoga koji je umro, jer za živog nije sigurno da će se sačuvati od fitne."(El-Lalekai, Šerhu usulil-'iatikad, br. 130)

9.) Čiji si sluga... Šu'be b. Hadždžadž, rhm, kazao je: "Svaki čovjek od kojeg sam slušao hadise postao sam njegov sluga dok god je živ."(Ibn Džema'a, Tezkiretus-sami'i, str. 98)

10.) Iskreni savjet… Neki čovjek zatražio je od plemenitog ashaba Ibn Mes'uda, radijallahu anhu, da ga posavjetuje, pa mu on reče: "Što više boravi u kući, uhvati se za jezik i plači kad god se sjetiš svojih grijeha." (Ibnul-Dževzi, Sifetus-safve, 1/158)


Priredio: Amir I. Smajić
Medina, 26. zul-hidždže, 1435 god.